"De bankiers zijn de schuld van de crisis!" Dit geluid blijft nog steeds terug komen in de media en in de gesprekken tussen mensen.
Het is zó makkelijk om altijd die ánder de schuld te geven in plaats van te kijken bij onszelf......
Wanneer wordt het helder voor iedereen dat het gedrag van de bankiers en de crisis slechts een uiting zijn van hoe onze maatschappij (wij dus) in elkaar zit? Wie heeft besloten dat het hebben van geld het belangrijkste ter wereld is? Wie stuurt directeuren van bedrijven de laan uit als de financiële winstgroei niet groot genoeg is? Wie zorgen ervoor dat het grootste deel van de wereld in armoede leeft, wij toch?
Ieder mens heeft zijn lichte en zijn zwarte kanten. Alles wat je veroordeelt in een ander kun je als je écht eerlijk naar jezelf kijkt ook bij jezelf terugvinden!
Ik stel voor dat we stoppen met elkaar de schuld geven en starten met het creëren van een nieuwe maatschappij. Een maatschappij die gekenmerkt wordt door gelijkwaardigheid, geven delen, gunnen en vooral verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, verantwoordelijkheid voor elkaar.
Want, Ghandi's uitspraak blijft altijd actueel: "Be the change you want to see in the World"
In juli 2011 kwam ik deze video tegen "Aspire to be the change you want to see in the world. Past goed in dit artikel!
[...] This post was mentioned on Twitter by Martin Blonk, Maik van Rossum. Maik van Rossum said: RT @martinblonk: Zullen we stoppen met de bankiers de schuld geven? http://bit.ly/d3EHyt #verantwoordelijkheid [...]
BeantwoordenVerwijderenGoed stuk Martin! En zoals je het treffend stelt in je laatste alinea: Het draait vooral om verantwoordelijkheid.
BeantwoordenVerwijderenIk dagdroom wel eens van een wereld waarin ieder mens de volledige verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen handelen neemt èn daarmee ook de consequenties aanvaardt. In zo’n samenleving verdwijnt het woord schuld in de betekenis die jij hier aanhaalt, dat is dan niet meer nodig. Je neemt dan ook niet meer de schuld op je, want dan is de kans aanwezig dat je in een slachtofferrol wegglijdt. Je neemt je verantwoordelijkheid voor het besluit dat je genomen hebt èn alle consequenties die daaruit voortvloeiden. Dit geldt voor bankdirecteuren, maar net zo goed voor huizenkopers, beleggers, investeerders, ministers, etc. Medelijden zal daarmee ook plaats maken voor medeleven. En van daaruit is alle energie aanwezig om te groeien en opnieuw te creëren. Mooie verduurzaming van onze samenleving!
Hartegroet,
Marc
Life is [L]ove, [I]nspiration, [F]reedom & [E]nlightenment.
Enjoy LIFE!
Beste Martin,
BeantwoordenVerwijderenVerbeter de wereld, begin bij jezelf. Mooi. Mee eens.
Maar dat betekent niet dat je geen mening mag hebben over gedrag van anderen. Zeker als dat gedrag inhoudt dat mensen miljoenen op de bankrekening krijgen voor wanbeleid. Zeker als dat tot gevolg heeft dat de samenleving financieel opdraait voor datzelfde gedrag.
In mijn ogen is het dan ook geen kwestie van de schuld geven, maar aangeven waar die schuld ligt. Je voorbeeld gaat mank. Om bij mezelf te blijven: Ik vind geld niet het belangrijkste, ik stuur geen directeur de laan uit bij achterblijven winstgroei (ook geen ander personeel trouwens) en ik zorg er zeker niet voor dat het grootste deel van de wereld in armoede leeft.
Misschien wordt het tijd dat die mensen die de miljoenen in de zak hebben gestoken eens dit blog gaan lezen, in plaats van de mensen die de rekening mogen betalen.
Beste Martin,
BeantwoordenVerwijderenGoed initiatief, gedurfd maar waar.
Ben blij met je nieuwe inzichten
Succes
John-Dirk