zondag 12 december 2010

Waarom raakte deze flashmob me zo?

Vandaag, 12 december 2010, zapte ik toevallig langs "The making of Dik Trom". In dit programma werd onderstaand filmpje vertoond, de Dik Trom flashmob in Magna Plaza.



Terwijl ik dit filmje zat te kijken, merkte ik dat ik diep geraakt werd. Dit riep bij mij de vraag op "wat zorgt er nou voor dat ik zo geraakt ben".

Na verloop van tijd kwamen er een aantal antwoorden, zoals:

"Heimwee naar een simpele samenleving"


In onze maatschappij maken we het elkaar vaak zo vreselijk moeilijk. In plaats van samen een mooie wereld te creëren, troeven we elkaar af, willen we van elkaar winnen, allemaal gedrag op basis van angst en separatie. Als we iets "fout" doen, zullen we dit weten ook, vaak gevoed door de frustratie van de ander. In plaats van de ander in zijn waarde te laten en alleen aan te spreken op gedrag, veroordelen we de ander vaak. Kortom, een verre van simpele samenleving.

Wat dit filmpje symboliseert en laat zien is een onbevangen groep kinderen die samen iets heel moois creëren, ogenschijnlijk zonder elkaar te willen aftroeven. Kortom een zeer succesvol en inspirerend creatief proces.  De onbevangenheid van kinderen zouden we als volwassenen nog steeds moeten hebben! Dat zou de samenleving veel simpeler maken!

"Heimwee naar lichtheid en beweging"


Onze maatschappij lijkt steeds "zwaarder" te worden. Waar een probleem van gemaakt kan worden, wordt een probleem van gemaakt. Oeverloze debatten en discussie over onderwerpen die het eigenlijk helemaal niet waard zijn. Overal hebben we een oordeel of een mening over.

Dit alles in plaats van met liefde en lichtheid een wereld creëren die voor iedereen een inspirerende plek is, een duurzame wereld vol gelijkwaardige mensen, die -in vrijheid verbonden- datgene doen wat ze het liefst willen doen en in echte welvaart leven, zowel materieel als immaterieel.

"En natuurlijk gewoon het enthousiasme en de energie"


Naast de meer beschouwelijke gezichtspunten is het natuurlijk ook gewoon een super leuk filmpje, vol van energie, enthousiasme, ritme, leuke muziek en mooie mensen!

5 opmerkingen:

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Thea van Vroenhoven and jeanne th., Martin Blonk. Martin Blonk said: Waarom raakte deze flashmob me zo? — martinblonk.com's blog http://bit.ly/gpQxFn #inspiratie #energie [...]

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inner licht. Zo hoort het te zijn. Mooi wat je schrijft. Het moment van deze kinderen symboliseert "laat het leven mij maar dragen en weet niet" Volg de flow.

    Zon en lichtgroet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Lilian, dankjewel voor deze verheldering! Dat verklaart mijn gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het raakt mij ook! Wil wel opnieuw geboren worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig! Een en al positieve energie, daar kan geen mens omheen! Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen